Vandra

10 Stora Acktjärn – Stenbjörnskojan | Bruksleden

8.4 km

Etapp nr 10 letar sig fram genom ett omväxlande skogslandskap. Terrängen är inte särskilt kuperad så sträckan blir relativt lättvandrad.

Du startar vid sjön stora Acktjärn, en fin rastplats där det går bra att tälta. Ett par kilometer sydväst om Acktjärn ligger Muren. Muren är ett naturskönt område med gamla betesmarker som hålls öppna genom bete och slåtter.

Efter ca 2 km vandring längs skogsstigar kommer du ut på en grusväg som leder fram till den lilla byn Ulvsbomuren. Här finns flera byggnader i timmer, uppförda under 1800-talet, och en loftbod från slutet av 1600-talet.

Vid slutet av byn får du gå genom en hage för att komma ut på en mysig skogsväg på andra sidan. Så småningom tar stigar vid igen. Längs sträckan som återstår går stigen genom omväxlande skogsterräng och du passerar ett flertal större mossar och våtmarker. Du kommer även in i en fin tallskog där marken täcks av storblockig morän.

Vid etappmålet Stenbjörnskojan finns en rast- och övernattningsstuga. Stugan är en skogsarbetarkoja med stall från 1930-talet.

RASTPLATSER

Vid stora Acktjärn där etappen startar finns en fin rast- och tältplats.

Vid etappmålet Stenbjörnskojan ligger en raststuga. Stugan innehåller fyra våningssängar, med plats för åtta personer. Utanför finns eldstad och bänkar. Platsen är inte idealisk för att tälta eftersom marken är stenig och ojämn, men någon plats går att hitta.

BO OCH ÄTA

I Västerås finns många olika boende- och restaurangalternativ. Läs mer ›

LÄS MER

Surahammars turistbyrå

Tåg i Bergslagen

Länstrafiken

Vägbeskrivning

Det går inte att komma till den här etappen med bil eller med kollektivtrafiken.

Längs vägen