Etapp nr 9 startar inne i Ramnäs. Gör gärna en avstickare från leden upp till Ramnäs bruksområde där du bl a kan titta på herrgårdarna och den gamla lancashiresmedjan.
De första 2,5 kilometrarna är lite tråkiga då du vandrar längs landsvägen, men efter att ha korsat väg 66 börjar skogen. Härifrån och fram till stora Acktjärn vandrar du till största delen genom ljus och mysig hällmarkstallskog. Sträckan bjuder på en vandring genom småkuperad terräng.
Du hittar många fina platser för en fikapaus, t ex vid sjön Grotten. Vid etappmålet stora Acktjärn är det fint att tälta. Eller varför inte ta ett dopp?
RASTPLATSER
Vid rastplatsen stora Acktjärn är det fint att tälta. Här finns en brygga och TC. Det ligger inget vindskydd eller raststuga vid det här etappmålet.
RAMNÄS
Ramnäs har liksom de flesta andra orterna längs Bruksleden en flerhundraårig brukshistoria. Vid den forsande Kolbäcksån anlades år 1590 Ramnäs första stångjärnshammare av Gustav Vasas änka Katarina Stenbock. Den fick namnet Kungshammaren. Flera hamrar uppfördes under 1600-talet.
Att gå en tur genom Ramnäs historiska bruksmiljö, som idag till stor del är museum, är en spännande och intressant upplevelse. Du kan t ex få en guidning bland maskinerna i världens sista lancashiresmedja som var igång från 1855 fram till 1964. Lancashiresmide är en typ av stångjärnssmidesteknik som kom från England och präglade svensk järnindustri i mer än 100 år. I mitten på 1800-talet var Ramnäs landets största producent av stångjärn. Vid den här tiden började man tillverka kättingar, en produkt som under åren gjort Ramnäs vida känt. Den gamla kättingsmedjan finns bevarad och kan besökas. Det är också möjligt att få göra ett studiebesök och se den moderna tillverkningen av världens största ankarkätting.
Två vackra herrgårdar finns på bruksområdet. Schenströmska herrgården byggdes 1762 och ligger vid Strömsholms kanal intill lancashiresmedjan. Bland ägarna har det förekommit både riddare och bergsråd. Idag används den som konferenshotell. Intill Schenströmska ligger Tersmedens herrgård, från 1801, som är privatägd.
Idag har man i Ramnäs tre framgångsrika företag som för brukstraditionen vidare, Scana, Gunnebo och Franke Ramnäs Rostfria AB. Främst tillverkar man kättingar till bl a supertankers och oljeplattformar.
Ramnäs bruksmiljö ingår i Ekomuseum Bergslagen.
BO OCH ÄTA
Gå in på länken nedan för att läsa om var du kan bo och äta i Ramnäs
HANDLA MAT
Matvarubutik finns i Ramnäs centrum.
ÖVRIGT
Nedanför Schenströmska herrgården ligger Ramnäs gästhamn. Här finns servicebyggnad med dusch och toalett som man kan utnyttja mot en avgift.
LÄS MER
Vägbeskrivning
I Ramnäs stannar tåget som går mellan Västerås och Ludvika.
Du kan inte nå etappmålet vid stora Acktjärn med bil.