Vandra

05 Vargberget – Hallstahammar | Bruksleden

7.2 km

Etapp nr 5 är en lättvandrad sträcka som till stor del går antingen längs mysiga små skogsvägar eller fina motionsspår.

Från vindskyddet börjar vandringen med en liten stigning upp på Vargberget. Stigen letar sig fram mellan stenblock och över berghällar. En bit innan kommungränsen mot Hallstahammar passerar du ett brett dike. På några ställen längsmed dikeskanten finns spår efter bäver.

Du kommer nu ut på en liten skogsväg som du följer i en och en halv kilometer. Därefter tar skogsstigarna vid igen och leden går genom en mysig blandskog där marken täcks av blockrik morän.

Sista biten fram till Hallstahammar vandrar du längs lättgångna motionsspår. Etappmålet ligger vid Hallstahammars motionscentrum. Gör gärna en avstickare från Bruksleden och vandra genom Hallstahammar ner till Kolbäcksån – Strömsholms kanal och det gröna och lummiga Skantzenområdet.

RASTPLATSER

Vid etappens början ligger ett vindskydd i en liten glänta i skogen. Framför vindskyddet finns en eldstad. Det kan vara svårt att tälta här eftersom marken lutar och är lite stenig, men någon hyfsad plats går att hitta.

HALLSTAHAMMAR

Det är väl värt att göra en avstickare från Bruksleden och vandra genom Hallstahammar ner till Kolbäcksån – Strömsholms kanal. Under 1770-talet lät kanalbolaget uppföra fler byggnader vid Skantzen i Hallstahammar i samband med byggandet av kanalen. Flera av byggnaderna finns kvar än idag. På det gröna och lummiga Skantzenområdet kan du besöka ett kanalmuseum som berättar Strömsholms kanals historia. Här finns bland annat en fungerande slussmodell, ett verktygsmuseum och ett litet kapell. Här finns fina promenadstigar i naturreservatet Sörkvarnsforsen, det enda större naturliga forsområdet på hela Kolbäcksån, med vackra ädellövskogspartier och en rik flora. Här finns möjlighet till ädelfiske.

BO OCH ÄTA

Gå in på länken nedan och läs om var du kan bo och äta i Hallstahammar.

Bo och äta Läs mer ›

HANDLA MAT

Matvarubutiker finns vid Hammartorget mitt i Hallstahammar, ca 2 km från motionscentrum.

ÖVRIGT

Vid Hallstahammars motionscentrum finns motionsspår 1,2 km, 3 km och 5 km som är belysta. Under vintern har man skidspår.

Alldeles intill Motionscentrum ligger en skidbacke med släplift. Backen är 170 m lång och har en fallhöjd på 28 m. Här finns värmestuga och grillplats.

LÄS MER

Strömsholms kanal

Sörkvarnsforsens naturreservat

Vägbeskrivning

Lättast att ta sig till Hallstahammar är med tåg eller med busslinje 511 som utgår från Västerås resecentrum. Tåget trafikerar linjen Västerås – Ludvika via Hallstahammar, Surahammar och Fagersta. Tågstationen i Hallstahammar ligger ca 3 km från Hallstahammars motionscentrum.

Du kan även komma till Hallstahammar med Brukslinjen från Kvicksund – Kolbäck eller Virsbo – Ramnäs men de flesta turerna går endast måndag-fredag.

Till Vargberget kan du inte komma med kollektivtrafiken.

Längs vägen