Vandra

27A Tråbacken - Krylbo | Bruksleden

8.1 km

Etapp 27A är en något kuperad men ändå lättvandrad sträcka där du mestadels går längs stigar men även en bit på asfalts- och grusvägar. I början av sträckan, efter cirka 600 m, kan du göra en avstickare och uppleva visenter på nära håll1. Efter ytterligare cirka 1 km kommer du fram till Dalälven och Gamla Byn. Gamla Byn består av tidigare arbetarbostäder med anor från 1600-talet. Här fortsätter du din vandring på den så kallade älvpromenaden med vacker natur längs Dalälven, till slutdestination Avesta Krylbo station. Missa inte att besöka världens störta dalahäst, som du hittar ett stenkast från vandringsleden.

BESÖKSMÅL PÅ VÄGEN

Avesta visentpark

Välkommen till en av norra Europas viktigaste avelsanläggningar för bevarandet av visenten - europeisk bison. Avesta Visentpark är ett besöksmål för hela familjen! Här finns det ett mysigt ladugårdscafé där du kan avnjuta hembakat fika eller en lättare lunch inomhus eller i den lummiga trädgården. Här finns en utställningslada med visentfakta, en liten souvenirbutik och möjlighet att delta på guidade turer1

Gamla byn

Gamla byn i Avesta är ett brukssamhälle med ursprung från 1600-talet. Här kan du ta en picknick på Holmen med utsikt över Dalälven eller strosa bland gamla röda hus i idyllisk miljö. Vill du uppleva en digital resa tillbaka i tiden, gör en vandring genom 400 år i Avestas äldsta bebyggelse – Gamla byn.

RASTPLATSER

Du hittar flera platser efter vägen till Krylbo. I Gamla byn har du stora grönytor att ha picknick på och efter Dalälvens älvpromenad finns rastplatser med möjlighet att grilla. Vid världens största dalahäst finns också en rastplats.

BO OCH ÄTA

Det finns många möjligheter till att både bo och äta längs etapp 27. Det finns gott om övernattningsmöjligheter i både hotell och vandrarhem i nära anslutning till leden. I Avesta centrum, Koppardalen, Dalahästområdet och Krylbo finns bra utbud av mat för olika smaker.

HANDLA MAT

Du hittar matbutiker i Avesta centrum, Dalahästområdet och Krylbo i nära anslutning till leden.

1 Se Avesta visentparks aktuella öppettider på https://avesta.se/avesta-visentpark/

Vägbeskrivning

Tråbacken: 60.1406411, 16.1338733

Krylbo: 60.1296926, 16.2186778

Kommunikationer

Ca 1 km söder om Tråbacken finns Bjurfors busshållplats för buss 500. Den kan du åka mot Avesta – Krylbo eller Norberg – Fagersta – Skinnskatteberg – Köping.

Vid Krylbo har du direkt anslutning till båda tåg- och busstrafik i Avesta/Krylbo station.

Parkering

Både vid Tråbacken och Krylbo finns gott om plats att parkera.

Underlag

Naturstigar, asfalts- och grusvägar.

Längs vägen