Service och övrigt

Ebba Brahes lusthus

Skinnskatteberg, Västmanlands län

Kategori

  • Kulturmiljö
  • Naturvärde
  • Sevärdhet
  • Forn-/kulturminne

Aktuell

Under perioden 2021-2023 genomför Skinnskattebergs kommun ett omfattande restaureringsarbete av lusthuset och besöksområdet.

Under vår och sommar 2023 genomförs de sista delarna i arbetet. Alla besökare är välkomna att besöka området men var observanta på att alla skyltar ännu inte kommit upp, och att det fortfarande kan vara några små detaljer i restaureringsarbetet som återstår. Den nya parkeringsplatsen ligger ca 50 meter från stigen som går ned till lusthusområdet.

Vi hoppas att ni besökare har förståelse för att allt ännu inte är på plats, och vi önskar er alla ett fint besök vid ett av Skinnskattebergs kommuns vackra och spännande besöksmål!

I början av 1600-talet anlades en stångjärnssmedja med tre hamrar vid Bockhammar. Bruket köptes kort därefter av riksdrotsen Magnus Brahe som redan ägde bruket i Uttersberg. Dottern Ebba Brahe ärvde Bockhammar år 1633. Bockhammars bruk var i drift mellan 1607 och 1880. Lusthuset och den stora, timrade mangårdsbyggnaden från 1817 är idag i stort sett det enda som återstår av det gamla bruket.

I sin ungdom upplevde Ebba Brahe (1596-1674) en romantisk kärlekshistoria med kung Gustav II Adolf. Deras planerade giftemål förhindrades dock av konungens mor. Den tjugofyraåriga Ebba gifte sig i stället fältherren Jacob de la Gardie. Paret fick 14 barn. Efter makens död 1652 styrde Ebba Brahe med fast hand familjens många gods och bruksanläggningar runtom i Sverige.

Många sägner florerar om Ebba Brahe där hon beskrivs som en god och ärbar kvinna. Den vackra kärlekssagan med Gustav II Adolf i trakterna vid Bockhammar har gett näring åt fantasin och romantiken. Som en vacker skyddsängel sägs hon visa sig i parken kring lusthuset för att uppmana människan till godhet och trohet. Enligt sägnen hade hon sedan ungdomen två sånger i sitt hjärta som hon sjöng från lusthuset, den ena i dur och den andra i moll. Efter hennes död 1674 sjunger fåglarna på Bockholmen hennes sånger.

Fakta

Ebba Brahes lusthus är en del av Ekomuseum Bergslagen. https://ekomuseum.se/

Ekomuseum Bergslagen är sedan 1986 ett nätverk av nästan 70 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område i Dalarna och Västmanland. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr.

I närheten